Ga naar hoofdinhoud

TVL-subsidie verlengd tot medio 2021

Ondernemers kunnen ook na 1 oktober 2020 gebruikmaken van de subsidieregeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). De subsidie loopt door tot en met juni 2021, met enkele aanpassingen. De verlenging is onderdeel van het nieuwe steun- en herstelpakket voor economie en arbeidsmarkt van het kabinet.

De TVL is voor mkb-ondernemers in sectoren die door noodgedwongen sluiting of andere coronamaatregelen te maken hebben met een sterk gedaalde omzet, zoals de horeca, recreatie, evenementen, kermissen, theaters, enzovoort. Zij kunnen de subsidie aanvragen om hun vaste lasten te helpen betalen.

Geleidelijk afbouwen

Ondernemers in de getroffen sectoren kunnen vanaf 1 oktober nog drie keer een beroep doen op de TVL, telkens voor een periode van drie maanden. Voor iedere periode moet de ondernemer een nieuwe aanvraag doen.

De TVL wordt langzaam afgebouwd zodat ondernemers tijd en ruimte hebben om zich aan te passen. Ondernemers moeten minimaal € 4.000 vaste lasten hebben in een periode van drie maanden in plaats van vier maanden. Daarnaast gaat de grens van het omzetverlies geleidelijk omhoog. Tot 31 december 2020 geldt nog de huidige grens van minimaal 30 procent omzetverlies. Deze gaat daarna omhoog naar 40 procent (januari tot en met maart) en 45 procent (april tot en met juni).

Aanvragen

Het TVL-subsidiebedrag voor het vierde kwartaal van 2020 bedraagt minimaal € 1.000 en maximaal € 90.000, afhankelijk van omzetverlies en het percentage vaste lasten. Ondernemers kunnen de subsidie aanvragen vanaf 1 oktober tot en met 29 januari 2021. De subsidie voor vaste lasten komt bovenop de tegemoetkoming in de loonkosten, de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).

Voor de eerste TVL-periode van 1 juni tot en met 30 september 2020 kunnen ondernemers nog tot uiterlijk 30 oktober een aanvraag doen. Informatie over de TVL-regeling is te vinden op de website van RVO.

Lees ook: Tegemoetkoming vaste lasten opvolger TOGS