Ga naar hoofdinhoud

Warmte houdt sommige marktkooplieden thuis

De tropische temperaturen van afgelopen week hebben diverse marktkooplieden doen besluiten hun waar niet uit te stallen. ‘Vanwege de warmte zijn we vandaag niet op de markt’ is een bericht dat in die gevallen werd geplaatst op met name de sociale media.

Ten opzichte van vorig jaar en de eerdere hittegolf van deze zomer valt het aantal (af)meldingen echter mee. De verklaring hiervoor is waarschijnlijk dat de hoge temperaturen deze keer slechts een paar dagen aanhielden. Daarnaast waren er grote verschillen per regio. In sommige delen van het land zorgden buien al voor verkoeling. Met name in het westen van het land was het met temperaturen tussen de 20 en 25 graden goed toeven. Vooral in het oosten tikte de thermometer nog waarden tegen de 30 graden aan of zelfs daarboven. Met name marktkooplieden met bederfelijke waar maken bij die temperaturen de overweging wel of niet op de markt te staan.

Keuze

Van afgelasting van evenementen als gevolg van de (voorspelde) warmte was geen sprake. Het betrof dit keer vooral keuzes van individuele ondernemers. Dit in tegenstelling tot de beweging tijdens de hittegolf afgelopen juli, toen een aantal evenementen besloten tot het afgelasten of uitstellen van hun geplande markt of braderie.

Lees ook: CNV komt met hitte-index app