Ga naar hoofdinhoud

De markt in de coronacrisis, deel 3 (met updates): ‘Kom niet meer, zegt Gemeente Deventer’

*Dit artikel wordt geregeld geüpdatet.

In dit artikel – een vervolg op deel 1 & deel 2 – leest u wat voor invloed de coronacrisis op de markt heeft. Laatste update: zondag 5 april, 18.30 uur: ‘Drukte in Deventer. Gemeente roept op: kom niet meer’, kopt De Stentor.

5 april: RTV Oost schrijft in een verhaal dat marktondernemers steeds creatiever worden in deze crisis als het gaat om het naleven van de regels.

5 april: In Amsterdam werd plein ’40-’45 zelfs gesloten, aldus Het Parool, NH Nieuws en een artikel van AT5.

4 april: De markt in Hilversum is open, de gangpaden zijn breder. Maar #komalleen.

4 april: Geregeld zorgt de nieuwe situatie voor discussie in Amsterdam, laat De Telegraaf in een filmpje zien.

3 april: De gemeente Teylingen (Zuid-Holland) deelt op Twitter het volgende bericht.

2 april: het college in Emmen is tevreden over hoe de aangepaste markt verliep en gaat vrijdag op dezelfde voet verder, leest u in Dagblad van het Noorden.
2 april: De markt in Gennep gaat zaterdag beperkt weer open. En de markt in Barendrecht op vrijdag ook.
2 april: Kooplieden in Rotterdam, de markt die gesloten blijft, hoeven voorlopig geen marktgeld te betalen, meldt CVAH. Ook in Berkel en Rodenrijs geen weekmarkt.

De markt in Emmen laat op 2 april het volgende op Facebook weten:

2 april: De markt in Volendam gaat zaterdag aangepast door.

1 april: De Rotterdamse markt blijft gesloten, tot verbijstering van de marktkooplieden, kopt Rijnmond.

AD zoomt in op marktkramen verspreid door de stad/het dorp. Als je dat helemaal uitdoktert, dan krijg je ongeveer het volgende: een micromarkt voor de coronacrisis. In Woerden mocht de markt aanvankelijk niet doorgaan tot 1 juni, maar vandaag (geen grap) staan er toch kwamen.

Lees hier meer.

Zo ook in Deventer, al sluit de markt daar eerder. Ook Susteren gaat op 2 april door.

Een artikel van vorige week stelt het nog maar eens: minder kans op besmetting in de buitenlucht.

Warmonders over de markt.

31 maart: Het blijft geregeld even in de arm knijpen in deze crisistijd, zo ook bij dit bericht uit Limburg. ‘Betonblokken bij Belgische grens tijdens markt Maastricht.’ 1 april: Zo zag het eruit op de markt in Maastricht.

Update 31 maart van CVAH
De  ‘Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS)’ gaat open voor een deel van de ambulante ondernemers, meldt CVAH-voorzitter Henk Achterhuis. “Het gaat om de ondernemers ingeschreven bij de Kamer van Koophandel met als hoofdactiviteit SBI-code:
4782 Markthandel in textiel, kleding en schoenen; 
47891 Markthandel in bloemen, planten, zaden en tuinbenodigdheden; 
47892 Markthandel in tweedehands goederen en 
47899 Markthandel in overige goederen.
De CVAH is nog aan de slag voor de overige getroffen ambulante ondernemers.
Meer informatie vindt u hier.
En: Snel SBI-code veranderen heeft geen zin.
UPDATE 1 APRIL: CVAH pleit voor uitzondering ambulante ondernemers woonadres-voorwaarde TOGS-regeling

In het Gelderse Ede moest handhaving en politie afgelopen zaterdag (28 maart) noodgedwongen ingrijpen omdat mensen te dicht op elkaar stonden. In het centrum van Apeldoorn hield de politie met een drone de situatie in de gaten, leert een artikel uit De Stentor. Diezelfde markt deed harten verwarmen door in deze crisistijd 5000 euro te doneren aan de voedselbank.

Voedselbank Apeldoorn:
Op vrijdag 27 maart werden we verblijd met een hele mooie donatie van € 5.000,- van de Apeldoornse Markten. De Apeldoornse markthandelaren hadden geld opzij gezet voor een aantal acties de komende tijd, maar die acties kunnen geen doorgang kunnen vinden. Als dank voor de koers die de veiligheidsregio en de gemeente Apeldoorn varen en als maatschappelijk steun in deze coronacrisistijd, besloten zij het gespaarde bedrag over te maken aan de Voedselbank. Wij zijn ze bijzonder dankbaar.

Rustige markten

Maar de meeste berichten die tot ons kwamen, spraken van een rustige markt waar iedereen zich aan de regels hield. Hier bijvoorbeeld vanuit Eindhoven of in Almere.

Of hier een foto van het marktplein in Heerenveen.

Op de markten is eigenlijk alleen nog maar ruimte voor foodkramen. De markt in Weesp neemt vanaf dinsdag 31 maart ook die maatregel. In Hengelo luidt dat tot forse kritiek van de voorzitter van de marktbond, zo laat RTV Oost weten.

Hier een filmpje van de burgemeester van Waddinxveen, die een rondje maakt over de aangepaste markt in zijn dorp.

NRC bracht een bezoek aan de veelbesproken Haagse Markt waar vanaf nu – net als in de rest van Den Haag – alleen nog levensmiddelen te koop zijn. Dat heeft bijvoorbeeld als consequentie dat ritsenman Pimmeke zijn jubileum niet kan vieren, leest u in het Brabants Dagblad.

Afgelast evenementen

En de coronacrisis werpt zijn schaduw ook al vooruit. In het weekend werd bijvoorbeeld bekend dat er een streep gaat door de Visserijdagen in Harlingen (eind augustus op de agenda) zo leest u in de Leeuwarder Courant. En zo zijn er meer evenementen waar de streep doorheen gaat. Zo zijn de Pinksterfeesten in Nistelrode voor het eerst in 47 jaar afgelast, laat Brabants Dagblad weten. Ook de Aaltjesdagen in Harderwijk zijn voor dit jaar geannuleerd.

Interessante initiatieven

Een groep digitale bureaus startte de Digital Help Desk, voor ondernemers met vragen over het online leven.

Ook het Ondernemersklankbord geeft gratis adviezen.