Ga naar hoofdinhoud

Update: Vier evenementenbureaus gaan dinsdag 23 juni in Nijmegen demonstreren om marktevents te redden

Apeldoorn 2000, Direct Events, Frits Events en Kroko’s Evenementen hebben de handen ineen geslagen en gelijk spijkers met koppen geslagen. De marktorganisatiebureaus gaan dinsdag 23 juni demonstreren in Nijmegen met als doel om de marktevents (braderieën en jaarmarkten) zo snel mogelijk open te krijgen. “We moeten nu weten waar we aan toe zijn”, aldus Bianca Verbree van Kroko’s.

Marktorganisatiebureaus slaagden er in de coronacrisis maar niet in om de krachten te bundelen. Verschillende pogingen zijn gedaan, maar vooralsnog tevergeefs. Afgelopen weekend was er ineens een doorbraak. “Lorena van Direct Events nam contact met me op. Afgelopen weekend zijn we samengekomen en er was gelijk een klik”, aldus Verbree.

Spijkers met koppen

De vier partijen hebben direct spijkers met koppen geslagen en kregen vandaag (17 juni) toestemming om het actieplan uit te voeren. Dat bestaat uit een demonstratie die is gericht tegen de belangrijkste beleidsbepaler die advies kan geven over de vergunningverlening van de gemeentes, namelijk het Veiligheidsberaad. “Dat orgaan is opgedeeld in 25 regio’s in Nederland. De voorzitter van deze organisatie is burgemeester Bruls uit Nijmegen. Hij speelt een belangrijke rol, vandaar dat de demonstratie in Nijmegen is. Dinsdag willen wij ons Veiligheidsprotocol en de petitie overhandigen, waarin we aantonen dat wij ons kunnen onderscheiden van de grote evenementen”, vertelt Verbree.

Bruls krijgt een protocoldocument overhandigd waarin de marktorganisatoren aantonen dat ze kunnen voldoen aan de anderhalvemeterregels van het RIVM.

Hulp

Bianca Verbree.

Inmiddels krijgen de organisatiebureaus van alle kanten hulp aangeboden. “Daar zijn we zeer blij mee. We hebben de actie in eerste instantie met zijn vieren opgezet, omdat de lijnen dan kort zijn. Maar iedereen is welkom mee te demonstreren. We strijden allemaal voor hetzelfde: dat onze markten weer veilig open kunnen in de buitenlucht, waar het veel veiliger is dan in de winkels. En wij moeten als marktondernemers nu duidelijkheid hebben of we in juli en augustus open kunnen. Dat zijn de belangrijke maanden en het water staat ons al aan de lippen na vier maanden stilstand. Wij gaan de beleidsbepalers laten zien dat we uitstekend een kleinere markt kunnen organiseren en hebben als evenementenbureaus genoeg mensen om het allemaal in goede banen te leiden. De jaarmarkten zijn afhankelijk van handhavers, wij kunnen dat zelf regelen. Zoals ik het zie, is er dus geen enkele reden om marktevents langer te verbieden”, besluit Verbree.

Meer informatie en tekenen van de petitie kan hier.

Gerelateerde artikelen

Jaarmarkten en braderieën stuiten op een muur van ambtelijke onwil

Column: Vriend en Vijand

Noodkreet Stibesta