Ga naar hoofdinhoud

De markt in de coronacrisis, deel 4: ‘Markt Helmond gesloten; kooplieden emotioneel, aldus BD’

In dit artikel – een vervolg op deel 1deel 2 & deel 3 – leest u wat we in de media vinden over de invloed van de coronacrisis op de markt. Laatste update 13 april (19.50 uur): ‘Markt Helmond gesloten vanwege drukte; kooplieden emotioneel’, aldus Omroep Brabant.

13 april: Coronatoezichthouders ingezet in Deventer.

12 april: Gemeente Leiden bekijkt alternatieven voor zaterdagmarkt, aldus NU.nl.

11 april: Toch een soort van bloemetjesmarkt in Groningen, leest u in DvhN.

10 april: Voorlopig in Alphen aan den Rijn ook alleen maar foodkramen, zo meldt NU.nl.

10 april: MKB Nederland en VNO-NCW hebben een coronacalculator in het leven geroepen. Deze handige tool helpt ondernemers om te berekenen voor welke overheidsmaatregelen ze in aanmerking komen.

Bijzonder initiatief in Haaksbergen.

9 april: Kerkrade fluit markt Eygelshoven toch terug en Duitsers even niet welkom in normaal zo gastvrije Achterhoek.

9 april: De weekmarkt in Dinxperlo is er alleen voor de bewoners, stelt de burgemeester. Duitsers zijn dus even niet welkom in deze crisistijd.

9 april: CVAH heeft groot nieuws. De sector ambulante handel is uitgesloten van de eis dat het woonadres gescheiden moet zijn van het vestigingsadres, aldus CVAH-voorzitter Henk Achterhuis. “De CVAH heeft dit zojuist bevestigd gekregen van het ministerie van Economische Zaken. Hiermee is een enorme drempel weggehaald  voor een groot deel van de ambulante ondernemers. De intensieve contacten van het CVAH-bestuur met het ministerie hebben zichtbaar resultaat. Door de korte lijnen kunnen we het ministerie een goed beeld geven van de ambulante handel en hoe deze georganiseerd is. Op die manier heeft de CVAH de TOGS-regeling voor praktisch iedere ambulante ondernemer bereikbaar en werkbaar gemaakt. Bedenk wel dat het goede nieuws zo vers is dat de uitvoerende instanties dit nog in hun communicatie en behandeling moeten verwerken. In de komende dagen zal dit gebeuren. Het vergt nog wel enig geduld van de ambulante ondernemers. Lees meer op de CVAH-website.

9 april: Nieuws van de markt in Scherpenzeel.

8 april: In Voorburg is non-food vanaf zaterdag weer welkom op de markt.

8 april: CVAH schrijft over een tweede uitbreiding van de SBI-codes.

8 april: De Farm & Countryfair in Aalten gaat niet door.

8 april: In Hellevoetsluis gaat de markt komende zaterdag weer beperkt open.

8 april: Ook in Lutjebroek is er markt.

7 april: Nog een prachtig gebaar. Kooplieden van de Haagse markt brengen kruiwagens vol etenswaar naar een ziekenhuis.

7 april: Een hartverwarmend initiatief van Rotterdamse studenten die marktkooplieden als sociaal project helpen om toch aan inkomen te komen bij Rijnmond.

7 april: Komende vrijdag is het Goede Vrijdag (dag van de kruisiging en door van Jezus) en wordt het naar verwachting druk. De voorbereidingen op verwachte drukte in Twello zijn al gedaan.

6 april: De weekmarkt in Helmond is afstandelijker, maar ook vriendelijker, aldus Eindhovens Dagblad.

6 april: Brabants Dagblad een wel heel vreemde samenloop van omstandigheden met vergunningen in dit coronatijdperk.

Op de markt is momenteel alleen plaats voor etenswaren, zoals hier in Leeuwarden.

4 en 5 april: Het was afgelopen weekend prachtig, met de eerste geschikte rokjesdag van het jaar. Dat was op sommige markten ook te merken. In Volendam en Amsterdam werden markt voortijdig gesloten vanwege de drukte. In Deventer riep de gemeente op om niet meer naar de markt te komen, omdat het te druk dreigde te worden. De markt in Zaandam ging weer open, na lang werken. Het leverde de volgende reportage van NH Nieuws op.

Alleen food

Ondertussen gaan de meeste weekmarkten weer open, bijvoorbeeld op 7 april in Aalsmeer. En op zaterdag 11 april gaat de markt in Eygelshoven weer open.

Steunmaatregelen

CVAH plaatste op 6 april een interessant artikel over steunmaatregelen voor getroffen ondernemers.

Creatief

Een drive-trough-fruithandel en een in tweeën gesplitste markt, u kunt bij RTV Oost lezen over de vindingrijkheid van sommige marktkooplieden.

Foodtruckers

Ook een aparte groep ambulante handelaren, de foodtruckers, hebben het heel moeilijk in deze crisis, zo kunt u hier lezen.

Interessante initiatieven

Enkele initiatieven die mogelijk interessant zijn voor marktkooplieden. Het ondernemersklankbord geeft gratis advies. Een Digital Help Squad biedt gratis hulp voor online vraagstukken.